Komt voedsel in de toekomst uit een 3D-printer?

//Komt voedsel in de toekomst uit een 3D-printer?

Komt voedsel in de toekomst uit een 3D-printer?

Groente, in de vorm van een grappige dierenprint op het bord; het voorkomen van slikproblemen; M&M’s met jouw eigen naam erop; de mogelijkheden van het ‘printen’ van eten zijn legio. In Eindhoven is een bijzonder familiebedrijf gevestigd met de naam byFlow. Het is in 2014 opgericht door de jonge onderneemster Nina (27), haar broer Floris en hun vader Frits Hoff, en is inmiddels marktleider op het gebied van het 3D-printen van voedsel.

3D-printen chocoladeIn 2015 bracht byFlow haar eerste product op de markt: de 3D-voedselprinter, beter bekend als ‘de Focus’. Het doel van Floris Hoff, de huidige CTO, die de printer zelf ontwierp en ontwikkelde, was om een machine te maken die eenvoudig te gebruiken is, draagbaar, met een schoon ontwerp en plug & play-oplossing. Hij bereikte dat, en de Focus 3D Food Printer wordt nu al wereldwijd gebruikt door professionals uit de voedingsindustrie en multinationals.

De printer biedt dan ook enorm veel toepassingen. Zo kunnen gerechten worden gemaakt in vormen die voorheen niet mogelijk waren want bijna elk ontwerp, elke afbeelding of zelfs tekening kan in een 3D-geprinte vorm worden afgedrukt en zo ontstaat een geheel nieuwe, unieke eetervaring die niet alleen lekker, maar ook mooi is.

Bovendien wordt 3D Food Printing gezien als een oplossing om verschillende problemen te bestrijden, waaronder het helpen van mensen met slikproblemen, het aanmoedigen van kinderen om gezonder te eten en het beantwoorden van de zich ontwikkelende trend van ‘gepersonaliseerde’ voeding. Maar ook het voorkomen van voedselverspilling is momenteel een belangrijk onderwerp van onderzoek.

Kun je al het eten printen?

3D printen hummus maaltijdDe Focus is geschikt voor het afdrukken van verschillende soorten voedsel. Het meest belangrijke is, dat het ingrediënt glad, een soort pasta, kan worden. Zo moet chocolade worden gesmolten, groenten worden gepureerd en het vlees fijngehakt.

De gewenste vorm van de print kan, afhankelijk van de keuze van de chef-kok, helemaal opnieuw worden getekend, worden gedownload van de website van byFlow of worden getransformeerd van een foto. Vervolgens wordt het via WiFi naar de Focus 3D-voedselprinter verzonden. De volgende stap is het vullen van een voedselveilige, hervulbare cartridge – denk aan de Nespressocup -. Nadat op ‘print’ is gedrukt wordt het voedsel via een spuitmond uit de patroon geduwd. Afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp en het volume, duurt een 3D-afdruk twee minuten voor een klein hapje tot vijftien minuten voor een heel gerecht.

Is eten uit de 3D-printer wel lekker?

Bijna elk soort voedsel kan worden gebruikt en de smaak is precies hetzelfde als normaal voedsel, het afdrukproces heeft daar geen invloed op. Als de pasta die door een chef-kok wordt klaargemaakt voor het afdrukken lekker is, dan is de 3D-geperste versie ook smakelijk!

Hoe ziet de toekomst eruit?

De technologie ontwikkelt snel en vorig jaar is het aantal chef-koks en cateraars die eigenaar zijn van de printer snel toegenomen. Toch geloven ze bij byFlow niet dat de Focus binnen afzienbare tijd in elk huishouden te vinden is. Het is nog iets te bewerkelijk voor de gemiddelde consument. Toch zou het zomaar kunnen dat binnenkort de kroket en de frikandel met een druk op de knop in iedere gewenste vorm op het bord verschijnen. Oftewel, wordt vervolgd…

2018-12-20T13:56:54+00:00 donderdag, 20 december, 2018|Nieuws|